Kyynärpää

Kyynärpään kipu

Myös kotityöt, kuten maton tamppaus kuormittavat kyynärvarren lihaksia.

 Vamman synty

Kyynärpään alueella olkaluun sivunastaan kiinnittyvät kyynärvarren lihakset. Jatkuva, pitkään kestänyt lihasten ja kiinnityskohdan ylikuormitus aiheuttaa tulehduksen kyynärpään ulko- tai sisäpuolelle. Kipu kyynärpäässä pahenee, kun käsi painetaan nyrkkiin. Joskus kipu säteilee kyynärvarteen.

Hoito

Vamman synnyttyä akuutissa vaiheessa lepo, tulehdusta alentava lääkitys ja paikalliset tulehdussärkyvoiteet helpottavat oireita. Kipeytyneen kyynärpään hoitoa voi tehostaa okkluusiosidoksella. Lisätietoja paikallishoidosta ja Mobilatista löytyy sivulta Ainutlaatuinen tapa selättää kipu.

Oikeanlainen kylmähoito vähentää kipua ja alentaa tulehdusta. Tarkemmat ohjeet löytyvät uuteen ikkunaan aukeavasta linkistä Kylmähoito.

Kun kipu kyynärpäässä on hellittänyt, aloitetaan aktiivinen venyttely ja lihastoiminnan palauttaminen. Asteittaista käden puristusvoiman ja rannetta liikuttavien lihasten voimaa lisäävää harjoittelua tehdään useita kertoja päivässä.

Lisätietoja hoidosta ja aktiivisia lihasharjoitteita löytyy Kyynärpään ja ranteen hoito-oppaasta, jonka voi myös helposti tulostaa.

Ennaltaehkäisy

Rannetta liikuttavien lihasten aktiivinen harjoitus ja kyynärvarren lihasten joustavuuden ylläpitäminen venyttelyharjoituksilla ennaltaehkäisevät vaivojen syntyä. Työergonomia parantuu hankkimalla tarvittavat rannetta tukevat apuvälineet.

Työn tauottaminen on tärkeää. Taukojen aikana kannattaa rentouttaa ja ravistella käsiä, jolloin verenkierto paranee ja aineenvaihdunta vilkastuu. Näin ehkäistään kyynärpään ylikuormittumista.