Sääri

Akillesjänteen lihaksien venyttelyssä kulmalauta on hyvä apu.

Vamman synty

Säären alueelle kipuja tulee usein sääriluun sisäpuolelle nilkan yläpuolelle. Kipu ilmenee esimerkiksi lenkkeillessä jonkin aikaa juoksun aloittamisen jälkeen. Akuutti vamma voi syntyä pohkeeseen ponnistuksen tai liukastumisen seurauksena, jolloin pohjelihas saattaa revähtää.

Hoito ja venyttelyohjeet

Parasta hoitoa akuutin vamman yhteydessä ovat lepo ja kuormituksen välttäminen sekä kylmähoito.

Kipua ja tulehdusta voi lievittää tulehduskipulääkityksellä ja paikallisilla särkyvoiteilla. Lisätietoja paikallishoidosta löytyy sivulta Ainutlaatuinen tapa selättää kipu.

Säären lihasten aktivointi ja harjoittelu kannattaa aloittaa rauhallisesti. Säären alueen lihaksia on myös hyvä venytellä niiden toiminnallisuuden parantamiseksi. Sopivia venyttelyohjeita löytyy Venyttelyoppaasta.

Voi myös olla syytä selvittää nilkan toimintaa ja korjata mahdolliset liikehäiriöt. Alaraajojen biomekaniikkaan erikoistuneet fysioterapeutit auttavat liikehäiriöiden tutkimisessa ja hoitamisessa.

Ennaltaehkäisy

Akillsejänteen kipu

Hyppynarulla hyppiminen kehittää säären alueen lihaksia tehokkaasti.

Säären, pohkeen ja nilkan alueen vammoja ennaltaehkäistään parhaiten lihasten venyttelyharjoituksilla.

Voimaa ja kestävyyttä harjoitetaan alaraajoihin kohdistuvalla puntti- ja kuntosaliharjoituksilla. Esimerkiksi hyppynaru on hyvä säären alueen lihasten harjoittelumuoto. Ylikuormitustilanteita tulee välttää.