Olka

Olkanivelvamman hoito

Käsien kannattelu pitkän aikaa hartiatason yläpuolella aiheuttaa rasitusta olkaseutuun.

Vamman synty

Olkanivel on hyvän liikkuvuutensa takia altis erilaisille vammoille ja kiputiloille. Monien jänteiden, nivelsiteiden ja jännekalvon ympäröimä olka saattaa kipeytyä varsinkin työskenneltäessä pitkiä aikoja kädet hartiatason yläpuolella.

Kuormitusta syntyy myös staattisesta pitkään kestäneestä hiirityöskentelystä, jossa hiirikäden kyynärpää ei ole kunnolla tuettu. Olkanivelen rasitus voi aiheuttaa olkaan pinnettä ja tulehdusreaktion.
Kaatuminen tai raju olkapäähän kohdistuva repäisevä liike saattaa vammauttaa olkapään tukikudoksia.

Hoito ja venyttelyohjeet

Ensihoitona olkapään akuuteissa vaivoissa on lepo ja tulehduskipulääkitys. Paikallishoitona voidaan käyttää särkyvoidetta. Myös kylmähoito alentaa tulehdusta ja vähentää kipua.

On myös tärkeää korjata olan lihastasapainohäiriö harjoittamalla olkapäätä ja lapaluun lihaksia. Jännittyneiden lihasten aktiivista toimintalaajuutta voi palauttaa liikkuvuus- ja venyttelyharjoituksilla.

Lisätietoja hoidosta ja aktiivisia lihasharjoitteita löytyy Olkapään hoito-oppaasta, jonka voi myös helposti tulostaa.

Ennaltaehkäisy

Ryhdikäs asento pitää vartalon ja olkapäät keskiasennossa, jolloin hartioiden ja olkaseudun lihaksiin kohdistuva kuormitus on tasapainossa. Hyvä ryhti ennaltaehkäisee olkavaivoja parhaiten.

Hartiaseudun ja olkaa liikuttavien lihasten voiman, kestävyyden ja joustavuuden kehittäminen parantavat olkanivelen ja lapaluun alueen toiminnallisuutta ja ehkäisevät vammojen ilmaantumista. Sauvakävely, uinti ja keppijumppa ovat hyviä lajeja olkakivuista kärsiville.