Ranne

Ranteen kipu, hiirikäsi

Hiirityöskentely kuormittaa rannetta liikuttavien lihasten jänteitä.

Vamman synty

Ranne voi kipeytyä staattisen työn tai pakkotahtisen liikkeen seurauksena, jolloin tavallisin kipeytymisen syy on usein rannetta liikuttavien lihasten jännetupentulehdus. Kaatuminen ranteen päälle saattaa aiheuttaa ranneluiden jänteiden venähdyksen tai repeämisen.

Hoito ja venyttelyohjeet

Äkillisen eli akuutin ranteen kiputilan hoitona on lepo, kylmähoito sekä lääkitys tulehdusta alentavilla kipulääkkeillä tai paikallisesti särkyvoiteella. Lisätietoja paikallishoidosta löytyy sivulta Ainutlaatuinen tapa selättää kipu.

Kivun ja tulehduksen vähentyessä aloitetaan rannetta liikuttavien lihasten asteittainen lihasharjoittelu ja venyttely.

Lisätietoja hoidosta ja aktiivisia lihasharjoitteita löytyy Kyynärpään ja ranteen hoito-oppaasta, jonka voi myös helposti tulostaa.

Ennaltaehkäisy

Kipeytynyt ranne, okkluusiosidos

Kipeytyneen ranteen hoitoa voi tehostaa okkluusiosidoksella.

Rannetta liikuttavien lihasten aktiivinen harjoitus ja kyynärvarren lihasten joustavuuden ylläpitäminen venyttelyharjoituksilla ennaltaehkäisevät ranteen vaivojen syntyä.

Työergonomia parantuu hankkimalla tarvittavat rannetta tukevat apuvälineet. Työn tauottaminen on tärkeää. Taukojen aikana kannattaa rentouttaa ja ravistella käsiä. Näin yläraajan verenkierto paranee ja aineenvaihdunta vilkastuu ja samalla ranteen ylikuormittuminen vähenee.