Selkä

Kevyempienkin kuormien nostamisessa väärä asento voi aiheuttaa kipua.

Vamman synty

Akuutti selkäkipu alkaa yleensä äkillisesti nosto- tai kiertoliikkeen seurauksena. Noidannuoleksi kutsuttua kiputilaa seuraa selkälihasten kramppi. Kaikki liikkeet lisäävät kipua.

Joskus selkäkivut alkavat pikkuhiljaa selän toiminnallisuuden alentuessa ja lihasvoiman heiketessä liikkumattomuuden, jatkuvan istumisen tai toistuvan selän ylikuormittumisen seurauksena.

Hoito ja venyttelyohjeet

Olipa vaiva alkanut äkillisesti tai pikkuhiljaa, hoitona on alkuvaiheessa aina kivun lievittäminen lääkityksellä ja levolla. Paikallishoitona voidaan käyttää selkään levitettävää särkyvoidetta. Kipua voi lievittää myös kylmäpakkauksella. Kireiden lihasten rentouttamiseksi kannattaa käydä lattialle selinmakuulle ja nostaa jalat sohvalle tai tuolille. Lisätietoja Mobilatista ja paikallishoidosta löytyy sivulta Ainutlaatuinen tapa selättää kipu.

Akuutin kivun hellittäessä tulisi aloittaa varovainen liikunta. Kävely ja normaalit päivittäiset toimet tulisi tehdä kivun sallimissa rajoissa. Pitkiä istumis- ja seisomisjaksoja pitäisi välttää. Liikunnan voi aloittaa rauhallisilla alavartalon ja keski- ja yläselän lihasten venytys- ja liikkuvuusharjoituksilla.

Lisätietoja hoidosta ja aktiivisia lihasharjoitteita löytyy Selän hoito-oppaasta, jonka voi myös helposti tulostaa.

Selkäkivun hoito

Kaikista golfareista yli 75% kärsii jossakin peliuransa vaiheessa selkäkivuista.

Ennaltaehkäisy

Vartalon lihasten voiman, kestävyyden ja joustavuuden kehittäminen vähentävät ja ennaltaehkäisevät selkävaivojen syntyä. Vatsa- ja selkälihasten säännöllinen harjoittaminen parantaa ryhtiä ja vartalon hallintaa. Reisien ja lantion alueen lihasten joustavuuden ylläpitäminen ja lisääminen vähentävät selkään kohdistuvaa kuormitusta.